Skip to main content

Pinned Post

Battle of Iwo Jima Facts, Significance, Photos, & Map

 Battle of Iwo Jima Date 19 February – 26 March 1945 (1 month and 1 week) Location  Iwo Jima, Volcano Islands, Japan Result  American victory USAAF fighter aircraft able to escort B-29's on missions to Japan. Americans gain an emergency landing base for damaged aircraft returning from missions on Japan. Belligerents  United States  Japan Commanders and leaders U.S. Navy: Chester W. Nimitz Raymond A. Spruance Marc A. Mitscher William H. P. Blandy U.S. Marine Corps: Holland M. Smith Harry Schmidt Graves B. Erskine Clifton B. Cates Keller E. Rockey Tadamichi Kuribayashi † Takeichi Nishi † Sadasue Senda † Rinosuke Ichimaru † Units involved American: Ground units: V Amphibious Corps 3rd Marine Division 4th Marine Division 5th Marine Division 147th Infantry Regiment (separate) Aerial units: Seventh Air Force Naval units: 5th Fleet Joint Expeditionary Force (TF 51) Amphibious Support Force (TF 52) Attack Force (TF 53) Expeditionary Troops (TF 56) Fast Carrier Force (T...

Grey Crowned Crane - Facts, Diet & Habitat

Gray Crowned Crane


COMMON NAME

 Gray crowned cranes

SCIENTIFIC NAME

 Balearica regulorum

TYPE

 Birds

DIET

 Omnivore

SIZE

 Three feet tall

WEIGHT

 Eight pounds

Scientific classification

Kingdom

Animalia

Phylum

Chordata

Class

Aves

Order

Gruiformes

Family

Gruidae

Genus

Balearica

Species

B. regulorum

Conservation status

Endangered

Gray crowned cranes are every bit as majestic as their name suggests. One of 15 species of crane, these long-legged birds have gray bodies, white wings with brown and gold feathers, white cheeks, and bright red gular sacs underneath their chins. Most strikingly, a spray of stiff golden feathers forms a crown around their heads.

Crowned cranes—which also include the black crowned species (Balearica povonina) are the most ancient of the cranes, predating their relatives by tens of millions of years. The gray crowned crane is the national bird of Uganda and has two subspecies, the eastern African gray crowned crane and southern African gray crowned crane.

Unfortunately, their distinctions have also put gray crowned cranes at risk: Considered status symbols among the wealthy, these birds are being captured and illegally sold in large numbers. That and other threats have prompted the International Union for Conservation of Nature to list the gray crowned crane as endangered.

Habitat and diet

Gray crowned cranes can be found in mixed wetland/grassland habitats in eastern and southern Africa, with the largest remaining populations in Kenya, Uganda, Zambia, and South Africa. They forage for grass seeds, small toads, insects, and other invertebrates. Gray crowned cranes are also known to forage on millet, potatoes, and soya beans being grown on farms near their habitats. They roost in water or perched in high spots like trees or electricity poles. Gray crowned cranes also come together as flocks—but only outside of breeding season.

Mating and reproduction

Once they meet their mates, gray crowned cranes are monogamous. Couples dance together and preen one another’s necks, which helps strengthen their bond. Gray crowned cranes are also highly territorial during the breeding season, which usually takes place in the rainy months when wetlands are less accessible to predators. Moving away from the flock, breeding couples build nests in or along the edges of the wetlands, where they lay up to four eggs at a time.

Threats to survival

Humans are one of the greatest threats that gray crowned cranes face. While some want the birds as decorative pets to show off in their yards as status symbols, others believe their eggs and feathers have medicinal properties. Widespread poaching and illegal trade not only diminish the number of cranes in the wild, but they also prevent adult cranes from tending to their nests and chicks. Instead, they must spend their time watching out for potential danger from nearby humans.

Those that remain in the wild have to contend with threats to their breeding grounds, which are increasingly either contaminated by pesticides or drained and converted to fields. Some farmers even intentionally poison cranes to stop them from foraging in their crops. Gray crowned cranes have also been killed in collisions with power lines. Deforestation, mining, dam construction, and climate change degrade the crane’s wetland habitat.

Conservation

There are ongoing efforts to save gray crowned cranes. National Geographic grantee Olivier Nsengimana, a veterinarian in Rwanda, has been working for years to abolish the illegal trade in gray crowned cranes. His nonprofit, the Rwanda Wildlife Conservation Association, works with the Rwandan government and local communities to raise awareness about the plight of these birds.

Combined with a government amnesty program—which encourages anyone who has captured or illegally bought gray crowned cranes to return them without penalty—Nsengimana’s nonprofit has had success in reintroducing these birds to the wild. But there’s still much work to be done as experts estimate the gray crowned crane’s global population may have declined by as much as 79 percent in recent decades.

Comments

Popular posts from this blog

History of Florence

 Florence Florence , Italian Firenze, Latin Florentia, city, capital of Firenze provincia (province) and Toscana (Tuscany) regione (region), central Italy. The city, located about 145 miles (230 km) northwest of Rome, is surrounded by gently rolling hills that are covered with villas and farms, vineyards, and orchards. Florence was founded as a Roman military colony about the 1st century bce, and during its long history it has been a republic, a seat of the duchy of Tuscany, and a capital (1865–70) of Italy. During the 14th–16th century Florence achieved preeminence in commerce and finance, learning, and especially the arts. History of Florence The early period Florentia (“The Flourishing Town”) was founded in 59 bce as a colony for soldiers of the armies of Rome and was laid out as a rectangular garrison town (castrum) below the hilltop Etruscan town of Faesulae. Its streets formed a pattern of rectangular blocks, with a central forum, a temple to Mars, an amphitheatre, and public...

Forbidden city-location, history &map

 Forbidden City Location of forbidden city Forbidden City, Chinese (Pinyin) Zijincheng or (Wade-Giles romanization) Tzu-chin-ch’eng, imperial palace complex at the heart of Beijing (Peking), China. Commissioned in 1406 by the Yongle emperor of the Ming dynasty, it was first officially occupied by the court in 1420. It was so named because access to the area was barred to most of the subjects of the realm. Government functionaries and even the imperial family were permitted only limited access; the emperor alone could enter any section at will. The 178-acre (72-hectare) compound was designated a UNESCO World Heritage site in 1987 in recognition of its importance as the centre of Chinese power for five centuries, as well as for its unparalleled architecture and its current role as the Palace Museum of dynastic art and history. The architecture of the walled complex adheres rigidly to the traditional Chinese geomantic practice of feng shui. The orientation of the Forbidden City, and f...

Islamic calendar-Months, Definition, & Facts

 Islamic calendar Months of Islamic calendar Islamic calendar, also called Hijrī calendar or Muslim calendar, dating system used in the Islamic world for religious purposes. (Most countries now use the Gregorian calendar for civil purposes.) It is based on a year of 12 months: Muḥarram, Ṣafar, Rabīʿ al-Awwal, Rabīʿ al-Thānī, Jumādā al-Awwal, Jumādā al-Thānī, Rajab, Shaʿbān, Ramaḍān (the month of fasting), Shawwāl, Dhū al-Qaʿdah, and Dhū al-Ḥijjah. Each month begins approximately at the time of the new moon. The months are alternately 30 and 29 days long except for the 12th, Dhū al-Ḥijjah, the length of which is varied in a 30-year cycle intended to keep the calendar in step with the true phases of the moon. In 11 years of this cycle, Dhū al-Ḥijjah has 30 days, and in the other 19 years it has 29. Thus, the year has either 354 or 355 days. No other leap days or months are intercalated, so that the named months do not remain in the same seasons but retrogress through the entire solar...