Skip to main content

Pinned Post

Battle of Iwo Jima Facts, Significance, Photos, & Map

 Battle of Iwo Jima Date 19 February – 26 March 1945 (1 month and 1 week) Location  Iwo Jima, Volcano Islands, Japan Result  American victory USAAF fighter aircraft able to escort B-29's on missions to Japan. Americans gain an emergency landing base for damaged aircraft returning from missions on Japan. Belligerents  United States  Japan Commanders and leaders U.S. Navy: Chester W. Nimitz Raymond A. Spruance Marc A. Mitscher William H. P. Blandy U.S. Marine Corps: Holland M. Smith Harry Schmidt Graves B. Erskine Clifton B. Cates Keller E. Rockey Tadamichi Kuribayashi † Takeichi Nishi † Sadasue Senda † Rinosuke Ichimaru † Units involved American: Ground units: V Amphibious Corps 3rd Marine Division 4th Marine Division 5th Marine Division 147th Infantry Regiment (separate) Aerial units: Seventh Air Force Naval units: 5th Fleet Joint Expeditionary Force (TF 51) Amphibious Support Force (TF 52) Attack Force (TF 53) Expeditionary Troops (TF 56) Fast Carrier Force (T...

King Penguin

King Penguin

COMMON NAME

 King Penguin

SCIENTIFIC NAME

 Aptenodytes patagonicus

TYPE

 Birds

DIET

 Carnivore

AVERAGE LIFE SPAN IN THE WILD

 26 years

SIZE

 31 to 35 inches

WEIGHT

 30 to 45 pounds

Scientific classification

Kingdom

Animali

Phylum

Chordat

Class

Ave

Order

Sphenisciforme

Family

Spheniscida

Genus

Aptenodyte

Species

A. patagonicus


king penguin, (Aptenodytes patagonicus), second largest member of the penguin order (Sphenisciformes), characterized by its dignified, upright posture, long bill, and vivid coloration. Although many ornithologists divide the species into two subspecies, Aptenodytes patagonicus patagonicus and A. patagonicus halli, some ornithologists claim that such a separation is unnecessary. King penguins are found on several Antarctic and subantarctic islands; breeding populations of A. patagonicus patagonicus occur on South Georgia, the Falkland Islands, and the South Sandwich Islands, whereas those of A.patagonicus halli inhabit the Crozet Islands, the Kerguelen Islands, the Prince Edward Islands, Heard Island and McDonald Islands, and Macquarie Island. The species bears a striking resemblance to its larger but less colourful relative, the emperor penguin (A. forsteri).

Physical features


Adults have black feathers on their back, white feathers on their chest and underside, and bright orange feathers on their ear patches and just below their throat. Adults also display an orange teardrop-shaped patch on the lower part of the bill. Fully grown king penguins may reach 85–95 cm (33–37 inches) in length and weigh 14–17 kg (about 31–37 pounds), with males weighing slightly more than females. The plumage of juveniles is similar to that of adults; however, many of their black feathers have gray tips, yellow feathers cover the ear patches, and grayish white feathers colour the lower neck. King penguin chicks are covered with a thick down of dark brown feathers until they molt at 10–12 months of age.

Predators and prey

Although king penguins may eat squid and crustaceans, nearly all of their diet is made up of fish, especially lantern fish. Barracudinas and escolars (snake mackerels) are also consumed. Adults and juveniles are prey for leopard seals (Hydrurga leptonyx) and killer whales (Ornicus orca), whereas giant fulmars (Macronectes giganteus), skuas (Catharacta), and snowy sheathbills (Chionis alba) prey upon eggs and chicks.

Nesting and breeding


Most king penguin populations breed twice in three years, with a few populations producing offspring once every other year. Breeding occurs in dense colonies of thousands of individuals, usually along flat shoreline areas adjacent to the Southern Ocean. A single egg is produced on a 14- to 18-month cycle, and the timing of an individual pair depends on the success or failure of the previous breeding attempt. To attract a female, the male engages in a behaviour called an ecstatic display, in which he produces a trumpet call and stretches his head upward to become as tall as possible. Both partners then participate in a visual display in which the head is shaken or alternately thrown back and dropped downward toward the chest. The pair is monogamous throughout the remainder of the breeding season.

Egg laying can occur anytime between November and March of the first year in the sequence. In a manner similar to that of the emperor penguin, the egg is placed on the tops of the feet of one of the parents, and the adult covers the egg with its abdomen. The egg is held against a layer of highly vascularized skin (brood patch). Each parent takes a turn holding the egg while the other returns to the sea to feed. Roughly 54 days later a chick emerges from the egg. For the first month or more after hatching, the chick continues to be warmed by the feet and brood patch of alternating parents, in addition to being fed, until it is large enough to survive on its own. During the subsequent 313-day fledging period, both parents forage for extended periods, and the chick may go 3–5 months between feedings. While its parents are away, the chick will gather with other young in crèches (groups of young) for protection. The young become completely independent at the end of the fledging period and become sexually mature at about six years old, with some individuals breeding successfully as early as four years old. King penguins have a maximum life span of 26 years in the wild and 41 years in captivity.

Conservation status

The IUCN’s Red List of Threatened Species ranks the king penguin as a species of least concern. Ecologists maintain that there are between one million and two million breeding pairs worldwide, and this number is increasing. During the 19th and 20th centuries king penguins were harvested for blubber, oil, eggs, and feathers until a commercial hunting ban was put into place in 1969. Although poaching has continued, it has been insignificant.


Comments

Popular posts from this blog

History of Florence

 Florence Florence , Italian Firenze, Latin Florentia, city, capital of Firenze provincia (province) and Toscana (Tuscany) regione (region), central Italy. The city, located about 145 miles (230 km) northwest of Rome, is surrounded by gently rolling hills that are covered with villas and farms, vineyards, and orchards. Florence was founded as a Roman military colony about the 1st century bce, and during its long history it has been a republic, a seat of the duchy of Tuscany, and a capital (1865–70) of Italy. During the 14th–16th century Florence achieved preeminence in commerce and finance, learning, and especially the arts. History of Florence The early period Florentia (“The Flourishing Town”) was founded in 59 bce as a colony for soldiers of the armies of Rome and was laid out as a rectangular garrison town (castrum) below the hilltop Etruscan town of Faesulae. Its streets formed a pattern of rectangular blocks, with a central forum, a temple to Mars, an amphitheatre, and public...

Forbidden city-location, history &map

 Forbidden City Location of forbidden city Forbidden City, Chinese (Pinyin) Zijincheng or (Wade-Giles romanization) Tzu-chin-ch’eng, imperial palace complex at the heart of Beijing (Peking), China. Commissioned in 1406 by the Yongle emperor of the Ming dynasty, it was first officially occupied by the court in 1420. It was so named because access to the area was barred to most of the subjects of the realm. Government functionaries and even the imperial family were permitted only limited access; the emperor alone could enter any section at will. The 178-acre (72-hectare) compound was designated a UNESCO World Heritage site in 1987 in recognition of its importance as the centre of Chinese power for five centuries, as well as for its unparalleled architecture and its current role as the Palace Museum of dynastic art and history. The architecture of the walled complex adheres rigidly to the traditional Chinese geomantic practice of feng shui. The orientation of the Forbidden City, and f...

Golden Eagle facts, size & habitat

 Golden Eagle Range of golden Eagle Scientific classification Kingdom: Animalia Phylum: Chordata Class: Aves Order: Accipitriformes Family: Accipitridae Genus: Aquila Species: A. chrysaetos golden eagle, (Aquila chrysaetos), dark brown eagle of the family Accipitridae, characterized by golden lanceolate nape feathers (hackles), dark eyes, yellow cere, gray beak, fully feathered legs, large yellow feet, and great talons. Its wingspread reaches 2.3 metres (almost 8 feet). It is the national bird of Mexico. In North America the golden eagle ranges from central Mexico along the Pacific coast and through the Rocky Mountains as far north as Alaska and Newfoundland. Small numbers range through the Appalachian Mountains as far south as North Carolina. The golden eagle is protected by federal law throughout the United States, but special permits for the shooting of eagles are issued in areas where the birds are believed to kill lambs. Ornithologists estimate that the world’s population of g...